Studerande – här är dina möjligheter

Du som studerar är viktig för Linköpings kommun. Vi behöver alltid färsk kunskap och nya idéer. Hos oss kan du bland annat göra praktik, utföra ditt examensarbete eller sommarjobba.

Hos oss finns det både utmanande och meningsfulla jobb. Att praoa, göra praktik, skriva exjobb eller sommarjobba är olika sätt för oss att lära känna varandra. Du får se vad ett jobb i kommunen kan innebära och får erfarenhet, kunskap och kontakter som du har nytta av i framtiden. 

Oavsett om du är elev i grundskolan, går i gymnasiet, deltar i vuxenutbildning eller är student vid universitet eller högskola finns det jobbmöjligheter i vår kommun för dig. Läs mer om möjligheterna här:

Vi fick jobb redan under studietiden

Vi är många som tagit våra första steg in i arbetslivet i Linköpings kommun. Flera av oss har också fortsatt att växa och utvecklas på jobbet här. Ta del av våra historier och inspireras här.

”Jag kan ständigt utvecklas i mitt yrke”

”Det bästa med att jobba här är att Linköpings kommun månar om kompetensutveckling och erbjuder utbildningar. Jag kan ständigt utvecklas i mitt yrke. Efter tre terminer på Förskollärarprogrammet anställdes jag av Linköpings kommun som vikare inom barnomsorgen. I slutet av min utbildning fick jag chansen att delta i Aspirantprogrammet. Det innebär att man som student kan kombinera studier med arbete. Det innebär också att man skolas in i den blivande yrkesrollen. Alla dessa steg har bidragit till att jag känner mig starkare och säkrare i min yrkesroll.”

Bianca Grönqvist, förskollärare, förskolan Sofielundsvägen, Utbildningsförvaltningen

”När det var dags för praktik under min utbildning till landskapsarkitekt valde jag Linköping. Jag hade pluggat här tidigare och kunde tänka mig att bo här igen. Som praktikant lär du känna arbetet, arbetsplatsen och kollegorna på ett kravlöst sätt. Jag fick en väldigt bra introduktion och fick vara med i olika sammanhang efter mina förutsättningar. Jag har utvecklats mycket under mina två år här och har ett väldigt varierat och fritt jobb som innebär alltifrån att planera grönstruktur till att hantera riskfaktorer. Idag är jag tillsvidareanställd.”

Christina Lagneby, översiktsplanerare, Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen

”Jag har lärt mig otroligt mycket sedan jag började på Familjerätten som praktikant. Jag hade en suverän handledare och fick efter ett halvårs praktik en aspiranttjänst där jag kunde växa in i rollen som socialsekreterare. Idag har jag en socionomexamen och arbetar på Uppföljning familjehem. Framöver vill jag gärna delta i utbildningarna Medarbetarakademin och Ledarskapsakademin.”

Sara Axén, socialsekreterare, Socialförvaltningen

Jobbmöjligheter för dig som studerar

Här kan du som går i grund- eller gymnasieskolan läsa om vilka möjligheter till jobb och praktik som finns för dig i Linköpings kommun. Visste du till exempel att du kan få chans att testa din affärsidé och få lön under tiden?

Vill du ta reda på vad ditt drömjobb är? När du praoar får du se hur det är att jobba hos oss och vad du kan arbeta med i Linköpings kommun.

När du praoar får du lära dig om hur det är att ha ett jobb, se olika arbetsmiljöer och testa en rad arbetsuppgifter. Kanske hjälper din praoplats dig att komma på vad du skulle vilja jobba med i framtiden? Om du vill praoa i Linköpings kommun så pratar du med din studie- och yrkesvägledare. Hen hjälper dig med information och vem du ska kontakta.

Sommarlov kan innebära sol, bad och ledighet men också en chans att tjäna dina egna pengar och få massor av bra erfarenhet! Du som går i högstadiet har möjlighet att få ett sommarjobb i Linköpings kommun. Här får du veta mer om hur det går till.

Vem kan få sommarjobb?

Du som går i grundskolan och är skriven i Linköpings kommun. Det är kuratorn på din skola som fördelar platserna utifrån särskilda behov, till exempel medicinska eller sociala skäl. Om du inte är svensk medborgare behöver du ha uppehålls- och arbetstillstånd från Migrationsverket.

Under vilken period kan man få frågan om sommarjobb inom kommunen?

Du som är prioriterad från skolan, kommer att få information från din kurator under februari eller mars månad.

Hur får man besked om sommarjobb? 
Du kommer att få ett mejl till den e-postadress som är angiven i ansökan.

Har jag större chans att få sommarjobb i år, om jag inte fick något sommarjobb förra året?

Det beror på skolan och vilka elever de prioriterar. Prata med studie- och yrkesvägledaren på din skola.

Om jag tackat ja till sommarjobbet, har jag då möjlighet att senare byta period?

Ja, men enbart om du har fått reda på att du ska gå i sommarskola. Semester och annan ledighet är inte giltiga skäl för att byta period.

Vilken lön är det som gäller?

Lönen är ej satt för 2016.

När betalas lönen ut?

Lönen betalas ut månaden efter du avslutat hela din sommarjobbsperiod. För att få din lön måste du lämna in dina närvarorapporter till oss på Jobb- och kunskapstorget direkt efter avslutad arbetsperiod. Linköpings kommun betalar ut lönen 27/7, 27/8 samt 25/9.

Hur betalas lönen ut?

Lönen betalas ut till det konto som du har anmält till Nordea i samband med anställningen eller via ett utbetalningskort som skickas till den adressen du har uppgivit.

Kan min kompis överta min plats för sommarjobb, då jag måste tacka nej?

Nej, tyvärr går inte det.

Vill du tjäna egna pengar och samtidigt få viktig arbetslivserfarenhet? Du som går i gymnasiet har möjlighet att få ett sommarjobb i Linköpings kommun. Här får du veta mer.

Vem kan söka sommarjobb?
Du som går i årskurs 1 eller 2 i gymnasiet och är inskriven för vidare studier ht-17 samt skriven i Linköpings kommun. Om du inte är svensk medborgare måste du även ha uppehålls- och arbetstillstånd från Migrationsverket.

Kan jag lämna intresseanmälan för sommarjobb till både Feriebas och Sommarföretagaren?
Ja, du kan lämna intresseanmälan till båda, men du kan endast tacka ja till en erbjuden plats. Du kan alltså inte sommarjobba via både Jobb- och kunskapstorget och Sommarföretagaren.

Hur görs urvalet för sommarjobbare i årskurs 1 eller 2 i gymnasiet?
Det sker genom ett slumpmässigt urval i vårt datasystem.

Under vilken period kan man söka sommarjobb inom kommunen?
Under perioden 27/2 - 19/3 är databasen öppen via Linköpings kommuns hemsida.

När får jag besked om sommarjobb?
Under vecka 13 sker det första urvalet. Därefter slumpar vi på nytt direkt när någon tackar nej till erbjuden plats.

Hur får jag besked om sommarjobb?
Du får ditt besked om sommarjobb via den e-postadressen som du uppgav vid registreringen. Det är viktigt att du tackar ja eller nej när du har fått beskedet.

Vad händer om jag inte får sommarjobb?
Om du inte får sommarjobb i första urvalet så står du som reserv till de platser du gjort i intresseanmälan.

Har jag större chans att få sommarjobb i år om jag inte fick något sommarjobb förra året?
Nej tyvärr, vårt urval är slumpmässigt.

Om jag har tackat ja till ett sommarjobb, har jag då möjlighet att senare byta period?
Nej, om du inte kan arbeta de fyra veckor du erbjudits sommarjobb kan du tyvärr inte byta period.

Vilken lön erbjuder ni?
Lönen är ej satt för 2017.

När betalas lönen ut?
Lönen betalas ut månaden efter att du arbetat, förutsatt att du lämnat in dina närvarorapporter till oss på Jobb- och kunskapstorget direkt efter avslutad period. Linköpings kommun betalar ut lönen 27/7, 25/8 samt 27/9.

Hur betalas lönen ut?
Lönen betalas ut till det konto som du själv har anmält till Nordea i samband med anställningen eller via ett utbetalningskort som skickas till den adress du uppgivit. Observera att du behöver giltig legitimation för att hämta ut din lön via utbetalningsavi. 

Kan min kompis överta min plats för sommarjobb om jag måste tacka nej?
Nej, tyvärr. Datasystemet gör ett nytt slumpmässigt urval bland de som står som reserver på den aktuella platsen.

Reserver
Om du inte erbjudits något sommarjobb vid första lottningen, kommer din ansökan ändå ligga kvar och du står kvar som reserv till dess att alla platser är tillsatta. Om du blir uttagen kommer du få ett mejl eller telefonsamtal från Jobb- och kunskapstorget.

Du som går ett yrkesprogram på gymnasiet får chansen att testa dina kunskaper i verkligheten. De delar av utbildningen som sker på en arbetsplats kallas för arbetsplatsförlagt lärande (APL).

Syftet med APL är att du ska få pröva på yrket och testa dina kunskaper i ett praktiskt sammanhang och få värdefulla erfarenheter inför framtiden. APL kan även öka dina chanser till arbete efter dina studier. Om du går på gymnasiet och önskar göra din praktik inom någon av kommunens verksamheter ska du vända dig till studie-och yrkesvägledaren på din skola för att få hjälp med information och kontaktvägar.

Drömmer du om att en dag starta eget företag och att förverkliga dina idéer? Hos oss kan du prova!

Sommarföretagaren är en chans för dig som gymnasieelev i Linköpings kommun att utveckla din kompetens som företagare och entreprenör genom att starta och driva ett eget företag under sommaren.

Under fyra veckor på sommarlovet får du som deltagare i Sommarföretagaren utbildning, coachning och startkapital för dina idéer. En unik chans att skaffa arbetslivserfarenhet, kunskaper och inte minst – en möjlighet att göra verklighet av din idé! Du blir rik på erfarenheter, men får också en värdefull merit att ta med i ditt CV.

Är du intresserad?

Sista ansökningsdag var den 8 maj men nästa år finns chansen igen!

Skicka din intresseanmälan via formuläret på Sommarföretagarens webbplats. Där kan du även läsa mer om projektet och kika på företag från föregående år.

Välkommen med din ansökan!

Kontaktpersoner
Stefan Brissle
013-465 53 60

Malin Grahn
013-33 66 12
Malin.grahn@linkoping.se

Är du student vid Linköpings universitet och ska eller har påbörjat ditt sista studieår vid Linköpings universitet? Som studentmedarbetare hos oss får du värdefull arbetslivserfarenhet samtidigt som vi får nytta av din kompetens.

Rekryteringen sker under våren med tillträde på hösten.

För frågor om studentmedarbetare kontakta Faiz Jaber, personalstrateg. Faiz.jaber@linkoping.se

Praktik är det perfekta sättet att testa och dra nytta av dina kunskaper och erfarenheter! Du som studerar på universitet, högskola eller vid annan yrkesutbildning där praktik ingår kan få en praktikplats hos oss. Du är också välkommen att höra av dig med dina idéer kring exjobb som du kan tänka dig utföra hos oss.

Kontaktperson: Elin Thörnqvist, telefon: 013-263498, e-post: Elin.Thornqvist@linkoping.se
Om du är intresserad av praktik, examensarbete eller sommarjobb inom Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen så finns en länk till deras intresseanmälan.

Har du energi, tid och vilja och är mellan 18 och 25 år? Då kan du bli volontär i Europa. Det är ofta både spännande och kul att åka till nya platser, träffa andra människor och lära sig hur andra länder fungerar.

Att arbeta som volontär ger dig möjlighet att medverka i internationella projekt som utvecklar din sociala kompetens och att lära dig nya språk. Det finns många spännande projekt på flera olika platser i världen.

Europeisk volontärtjänst
Europeisk volontärtjänst ger dig som är mellan 18 och 25 år möjligheten att delta i ett volontärprojekt och bo i ett annat land. Ett projekt pågår mellan 6 och 12 månader, men det finns även möjlighet till kortare perioder i speciella fall. Volontärtjänsten utvecklar din kulturella kompetens genom att göra en konkret insats. Kommuner, organisationer, församlingar med flera kan få internationella impulser genom att ta emot volontärer från andra länder eller genom att skicka ungdomar från Sverige. Vissa volontärprojekt kan även genomföras i länder utanför Europa.

Ungdom för Europa, ungdomsutbyte
Ungdomsutbyte ger stöd till utbyten mellan ungdomsgrupper från olika länder i Europa. Du Du som deltagare ska vara mellan 15 och 25 år. Ett utbyte ska pågå mellan 1 och 3 veckor i grupper om 16 till 60 deltagare totalt. Utbyten där minst tre länder deltar prioriteras. Det går även att göra ungdomsutbyten med Medelhavsländer, Sydöstra Europa, Östra Europa och Kaukasus samt Latinamerika.

Ungdomsinitiativ
Ungdomsinitiativ ger stöd till dig och din ungdomsgrupp som vill driva eller starta lokala projekt. Projekten ska utgå från er kreativitet, era idéer och förutsättningar. Verksamheten ska pågå under minst 3 till 12 månader och ni ska vara minst fyra stycken som genomför initiativet. Volontärer har även möjlighet att utveckla idéer och erfarenheter i egna projekt genom en så kallad Framtidssatsning.

Erasmus
Om du är mellan 18 och 25 år har du möjligheten att delta i ett volontärprojekt och bo i ett annat land inom programmet Erasmus+. Ett projekt pågår mellan 6 och 12 månader men det finns även möjlighet till kortare perioder i speciella fall. Vissa volontärprojekt kan även genomföras i länder utanför Europa.

Vill du ha information om vilka organisationer i Linköping som sänder iväg volontärer eller behöver hjälp med ansökan kan du kontakta ungdomsombuden Amanda Ramidh eller Narek Habo.

Telefon: 013-26 32 29, 0702-56 99 45
Postadress: Ungdomsombud, 581 81 Linköping
Besöksadress: Stadshuset, Storgatan 43
Facebook: Ungdomsombuden Linköping
Instagram: @unglinkoping

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss förbättra webbplatsen

Hur skulle den här sidan kunna bli bättre?

Senast uppdaterad den 12 januari 2017