Snart dags igen för ”Vinterstad i ljus”

Nu är snart dags för årets ”Vinterstad i ljus” som i år bjuder på flera helt nya installationer. Invigningen är den 25 november klockan 16.00 på Trädgårdstorget. Redan den 9 oktober påbörjas monteringen.

Ljusinstallation framför järnvägsstationen

I år utökas Vinterstad i ljus. Bland annat kommer man att kunna ta bilder på sig själv och sina vänner framför järnvägsstationen. Bild: MK Illumination.

Julbelysningen är ett sätt att lyfta Linköpings stadskärna. Dekorationer och platserna för belysningen följer den växande innerstaden.

– Satsningen på Vinterstad i ljus och julbelysningen är ett sätt att lyfta Linköpings innerstad och öka tryggheten i vår stad. Innerstaden är Linköpingsbornas gemensamma vardagsrum och det här är en satsning som kommer alla till del, säger Elias Aguirre (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Nya installationer

Förutom all belysning från förra året, bjuder årets ”Vinterstad i ljus” på flera helt nya installationer.

– Vi skapar bland annat en helt fantastisk ”photo point” framför järnvägsstationen, där man kan ta roliga bilder på sig själv och sina vänner. Ett annat nytt inslag är att Trädgårdstorget får en ny allmänbelysning som kan färgväxla. Vi samarbetar där med fastighetsägare som kommer belysa sina fasader, säger stadsträdgårdsmästare Liselotte Johansson.

Entreprenören har sex veckor på sig att sätta upp belysningen. Delar av monteringen sker nattetid för att störa trafiken så lite som möjligt och för att minska riskerna för montörerna. Belysningen består av 625 000 LED-dioder och lampor och motsvarar i energiåtgång en genomsnittlig villas årliga förbrukning.

Ökad trygghet

– Det känns bra att det stämningsfulla juleljuset över Linköping kommer så många invånare och besökare till del, där ökad rörelse i innerstaden samtidigt ger ökad trygghet för oss som rör oss där, säger Christian Andersson, från Tekniska verken som ansvarar för inköp och drift av julbelysningen.

Förra året pryddes områden utanför innerstaden av delar från tidigare års julbelysning. Även i år kommer delarna användas i Tannefors, Berg och Vikingstad.

Fakta
Ifjol byttes den gamla julbelysningen ut mot en ny eftersom den gamla var utsliten. Den nya belysningen är mer omfattade än tidigare. Utöver förra årets belysning förstärks belysningen i år på flera platser i innerstaden, för en kostnad av 2,5 miljoner.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss förbättra webbplatsen

Hur skulle den här sidan kunna bli bättre?

Senast uppdaterad den 6 november 2017